Home > Naamgebruik

Naamgebruik

Als u gaat trouwen kunt u het gebruik van uw achternaam laten aanpassen door uw woongemeente. Het naamgebruik is de manier waarop overheidsinstellingen u aanschrijven. Op officiĆ«le documenten, zoals paspoort of rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam eventueel aangevuld met de naam van uw partner. Ook als u een keuze van naamgebruik heeft doorgegeven.
De gemeente geeft uw keuze van naamgebruik door aan overheidsinstanties, u informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.

De keuzes

Bij het gebruik van uw achternaam kunt u kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam (u hoeft dan niets door te geven)
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner + uw eigen naam
  • uw eigen naam + de naam van uw partner

Het doorgeven van uw keuze

U laat uw naamgebruik aanpassen in de gemeente waar u woont en staat ingeschreven. Als u in Midden-Delfland woont geeft u uw gewenste naamgebruik door bij het doen van de melding voorgenomen huwelijk op het gemeentehuis. Natuurlijk kunt u het ook op een later tijdstip aan ons doorgeven via onze website (opent in een nieuw venster).
Als u in een andere gemeente dan Midden-Delfland woont, geeft u het door bij uw eigen woongemeente.

Officiƫle wijziging van de achternaam

Let op! Het naamgebruik wijzigen is niet hetzelfde als een wijziging van uw achternaam. Laat u uw achternaam officieel wijzigen? Dan verandert de achternaam die u bij geboorte, erkenning of adoptie hebt gekregen.